Τρίτη 8 Ιουλίου 2014


 Η Δροσοπηγή ανέκαθεν σε όλη την διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής έχει να επιδείξει πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που δυστυχώς δεν είναι ευρύτερα γνωστές σήμερα.
Θα αναφερθούμε ενδεικτικά .
Στην ίδρυση φιλανθρωπικού συλλόγου Μπελκαμένης  (η Τουρκική ονομασία του χωριού) που εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Φλώρινας με την υπ’ αριθμό 36/7-8 1919 απόφαση και το άρθρο 3 του καταστατικού αναφέρει :
<<Μέλη του συλλόγου γίνονται οι δηλούντες  ότι αποδέχονται το καταστατικό αυτό αδιακρίτως φύλου έχοντες πάντα συμπληρώσει το 160 έτος της ηλικίας των >> Όταν το δικαίωμα ψήφου στην γυναίκα δόθηκε το 1955 τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σημασία του άρθρου αυτού.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε και να λάβουμε υπ’ όψη και το γεγονός ότι κατά τις δημοτικές εκλογές  του 1958 η Μαρίτσα  του Πήτικου  εξελέγει η πρώτη, γυναίκα, πρόεδρος σε όλη την Ελλάδα .
Μάλιστα γι, αυτήν ασχολήθηκε και ο πρύτανης του χρονογραφήματος αείμνηστος
Παύλος Παλαιολόγος.
Πέραν αυτών ο ρόλος της γυναίκας στην Μπελκαμένη ήταν σημαντικός δεδομένου ότι αυτή είχε επωμισθεί όλα τα οικογενειακά βάρη λόγω του ότι ο κύρης της βρίσκονταν πάντα στα ξένα εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους. Άνθρωποι της Σκαλωσιάς (χτίστες)
Μπορούμε δε να ισχυριστούμε ότι ουσιαστικά η οικογένεια στην Δροσοπηγή ήταν μητριαρχική.
Κος ΝΕΔΕΛΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

που ζούνε στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου